صفحه نخست / بدنسازی | ورزش / گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی ( لاکتیکی )
گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی
گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی

گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی ( لاکتیکی )

> رژیم لاغری سریع <

 

گلیکولیز چیست ؟

 

فرآیند  تولید انبوه ATP  از طریق تجزیه گلیکوژن به گلوکوز را گلیکولیز نامند . چنانچه در حضور اکسیژن انجام شود گلیکولیز هوازی و چنانچه در غیاب اکسیژن انجام گیرد گلیکولیز بی هوازی نام خواهد گرفت . گلیکولیز هوازی توانایی تولید مقادیر ATP بیشتری دارد و نیز بر خلافِ گلیکولیز بی هوازی ، اسید لاکتیک تولید نخواهد کرد . به همین علت گلیکولیز بی هوازی ” سیستم اسید لاکتیکی ” نیز نامیده می شود .

 

ATP چیست ؟

ATP یا آدنوزین تری فسفات ( Adenosine triphosphate ) ترکیب با سطح انرژی بالای سلولی است . بدن انسان ظرفیت ذخیره سازی لحظه ای کمی برای ATP دارد و بنابراین در حین فعالیت ورزشی باید در همان لحظه ATP تولید شود . هر چه شدت فعالیت ورزشی بالاتر باشد ATP نیز باید با سرعت بیشتری تولید گردد . در فعالیت های ورزشی با شدت پایین ATP می تواند از طریق گلیکولیز هوازی و به میزان کافی از اکسیداسیون چربی ها و کربوهیدرات ها تولید شود . با افزایش شدت فعالیت ورزشی، ورزشکاران به سطحی از تولید ATP نیاز دارند که گلیکولیز هوازی قادر به انجام آن نخواهد بود  و سیستم تولید انرژی و ATP بدن به گلیکولیز بی هوازی تغییر پیدا خواهدکرد .

 

گلیکولیز بی هوازی یا سیستم لاکتیکی

 

در فعالیت های با شدت بالا که شدت فعالیت ورزشی از توان حمل اکسیژن فراتر می رود و بدن قادر به تامین اکسیژن کافی برای رفع نیاز انرژی خود نیست ، گلیکولیز بی هوازی تبدیل به منبع اصلی تولید ATP و انرژی می شود . البته فعالیت های هوازی با شدت بالا ، خود محدود شونده هستند زیرا با توجه به استفاده از سیستم بی هوازی ، اسید لاکتیک زیادی در بدن آزاد می شود و اسید لاکتیک زیاد به بدن اجازه می دهد تنها ۹۰ تا ۱۲۰ ثانیه به فعالیت بپردازد . در ورزش های با شدن بالا طبیعی است به ورزشکار اجازه داده شود فرصت ریکاوری داشته باشد . یه عنوان مثال ژیمناستیک حدود ۹۰ ثانیه بوده و در ورزش پر تحرکی نظیر هاکی روی یخ معمولا بازیکنان هر ۲ دقیقه تعویض می شوند تا عضلات این ورزشکاران اجازه ریکاوری و بازتوانی داشته باشند .

 

مقایسه گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی
مقایسه گلیکولیز هوازی و گلیکولیز بی هوازی

 

 

اسید لاکتیک

 

اسید لاکتیکی که در حین گلیکولیز بی هوازی آزاد می شود خود یک منبع انرژی ذخیره شده است و تنها باید منتظر بماند تا اکسیژن کافی وارد سیستم گردد . زمانی که شدت تمرین ورزشی کاهش یابد و اکسیژن کافی به بدن ورزشکار برسد ، سیستم تولید انرژی و ATP مجددا به گلیکولیز هوازی یا ائروبیک تغییر می یابد و اسید لاکتیک تبدیل به اسید پیروویک می شود و از طریق گلیکولیز هوازی انرژی و ATP تولید می کند .

> لاغری شکم با مزوتراپی لاغری <

درباره دکتر حسین باقری

حسین باقری ، پزشک هستم (فارغ التحصیل از ایران)، osteopath (فارغ التحصیل از کانادا) و ورزشکار(بیشتر از نوع extreme)، پزشک ورزشی ، مربی رسمی فدراسیون بدنسازی ، عضو رسمی انجمن پزشکان ورزشی ، پزشک رسمی فدراسیون فوتبال ، علاقمند به تکنولوژی ، مشاور چندین باشگاه بدنسازی در تهران بودم و اکنون در کانادا مشغول مطالعه و درمان در حوزه آسیب های ورزشی، اسکلتی-عضلانی ( Myofascial ) و بازتوانی هستم.

بررسی

پروتئین 100%وی طلایی استاندارد اپتیموم نوتریشن

بررسی پروتئین وی ایزوله اپتیموم نوتریشن Optimum nutrition

> رژیم لاغری سریع برنامه بدنسازی لاغری شکم با مزوتراپی لاغری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ 67 = 68